buat video player menjadi mp3 player

okay tuto kali simple kot (hehe)
saya tak reti nak buat yg tak der border,
so ni je la yang saya mampu ajar...
:)


jom start beybeh !


firtsly, 
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


n the korang bukak youtube plak.
cari lagu yang korang nak masukkan dalam blog korang.
 lepas tuh, kat bawah video tuh kan ade tulis embed code,
dan korang copy code tuh tapi korang kene tick dkt (use old embed code) tau !


then, korang paste-kan kat dalam box HTML/Javascript code.


n the last,
korang kene tukar:


width:"660" kepada "200"  (colour merah)
height:"385" kepada "25"  (colour merah)
         and
fs kepada autoplay  (colour kuning)


contoh:


<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


jadi,




<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object>




then save !


siap?


selamat mencuba ! :)

kontest blog cun,lawo,kemas

okay
ni first time aku masuk kontest


aku harap aku menang la (hehe)




kalau nak syarat-syarat die tekan sini


aku tag 4 org kawan:




  diana khadijah


 abg musleh


 maisarah


 zahirah ibrahim




sekian .

letak pesanan dibawah setiap post

Hahh, berminat nak mencuba tak? Jom ikut tuto ni!

1. Dashbord-->Design-->Edit HTML--> Tick Expand widget
2. Cari code bawah ini dengan menggunakan ctrl F


<data:post.body/>

3. Kemudian, korang copy code bawah ini dan paste di bawah code kat step dua tu tadi.



<hr/><center><b>AYAT KORANG</b></center><hr/>




selamat mencuba yeah !!! 


cara nak letak background dlm blog anda !

aduhh. boringboringboring mase cuti tak tahu nak buat ape.
so yana buat tuto untuk korang.
tadi baru ader sorang budak tanye kat fb "diana,mcm mane nak tukar background kat dlm blog?"
dari cik fatin sanusi


so sekarang aku nak buat tuto yg cik fatin sanusi tanye tadi


background boleh dipastekan dkt dua tempat
1-> kat edit HTML
2-> HTML/Javascript (dkt page elements (gadget))


so aku kene buat dua tuto la nih?
oh it's okay
alang2 tgh boring


jom start !


        PASTE CODE KAT EDIT HTML


firstly,
korang kene cari background comel2 kat mane yg korang suke.
aku recommend-kan korang cari background daripada salah satu link yg aku bagi ni


1. snazzyspace
2. myspacemaster


secondly,
korang dari dashboard -> design -> edit HTML
korang copy code background tuh n paste-kan kat dalam box yg besar tuh.(hehe)


previewla dulu.
kalau okay,save !


 HTML/Javascript (dkt page elements (gadget))


firstly,
korang cari la background yang cantek2 kat mane yang korang suke.
aku recommend-kan korang cari lah background yg korang suke daripada salah satu url yg aku kasi nih. :)


1. hot bliggity blog
2. the cutest blog on the block


secondly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy code background yang korang pilih dan paste-kan kat dalam box yg disediakan..


sebelum save, preview la dulu.
kalau okay, save terus !


selamat mencuba ! :)

haiyooo !!!

urghhhh !


abg mus lah nihhh
ckp blog adik cantik 


terus tiga orang mintak tolong buatkan blog la edit blog la


penatt


tapi tak per
adik baik (muka menggoda)

disable right click with note

tuto last for hari ni


jom start!


korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy code bawah n n then korang paste-kan plak kat dlm box HTML




<script language=JavaScript>          <!--//edit by unwantedvar message="Masukkan Mesej Anda Disini";//////////////////////////////////function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>




then,siap !

selamat mencuba !

letak link warne warni dalam blog

okay okay
korang nak buat link warne warni kan?


ikut tuto ni


firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then copy plak code ni n paste-kan kat dlm box HTML




<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/rainbowlink.js" type="text/javascript"></script>




then siap !

letak salji dlm blog

okay.
kali ni tuto pasal korang nak buat salji ader dlm blog korang.


jom mulakan !
let's start bebeyh !


korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy salah satu daripada code bawah ni n pastekan kat dlm box HTML tau !


untuk salji warne hitam


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>


untuk salji warne putih


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>


then save !

nak jadikan cursor anda berkilauan (sparkle)

okay.
hari ni hari kedua aku buat blog.

so hari ni aku buat tuto yg simple jer kot

okay 
jom mulakan

firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript

n then korang copy n paste-kan code ni kat dlm box yg disediakan

<script src="URL JS" type="text/javascript"></script>

then,
korang copy plak URL JS untuk warne yg korang suka


Biru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js
Hitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.js
hijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.js
Ungu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.js
Putih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.js
Pink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.js
Kuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.js
Hijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.js

korang dah copy salah satu dari code atas ni,
korang paste-kan kat  bahagian yang dier tulis URL JS .

lepastuh save !

selamat mencuba

cara hidekan chatbox anda !

okay.


aku dah boleh buat bende ni
so aku nak ajar korang plak okay?
abg mus , adek ajarkan tau..






firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTMl/Javascript 


secondly,
korang copy code bawah ni the paste kat dalam box yg disediakan




<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url( URL GAMBAR ) no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
CODE CBOX/ SHOUTMIX ANDA DISINI<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


  • saiz tuh ikutlah nak berapa pun . pastikan sesuailah dengansaiz gambar korang .
p/s : aku sarankan saiz gambar korang tuh height : 267px width :  
             200px . kalau tak nak ikut, tak per. :)


korang boleh pilih url gambar simple kat bawah ni.
kalau nak buat gambar cartoon ker gambar kau ker..
edit n ambik direct link kat photobucket


simple url gambar





http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_red.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_brown.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_darkyellow.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_green.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_blue.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_purple.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_pink.png
 n the last,  Lepas dah puas hati , sila lah tekan save !

tutorial menu bar

okay.
tuto kali ni tuto pasal nak buat menu bar
kadang-kadang aku jadi biul gak kalau nak buat bende alah ni


okay jom mulakan
ni tuto menu bar
kalau korang hias cantek2 mesti hot blog korang !




firstly,
korang dari dashboard -> design -> edit HTML 
korang cari code ni 
guna Ctrl F ya !
]]></b:skin> 


lepas tuh copy plak code bawah ni n paste-kan kat atas  
]]></b:skin> 






/*** menubar1 css mula ***/
#menubar1 {margin: 0;height:33px;padding: 3px 6px 2px;background: #72587F url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -110px;line-height: 100%;border-radius: 0em;-webkit-border-radius: 0em;-moz-border-radius: 4px;-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);}#menubar1 li {margin: 0 5px;padding: 0 0 8px;float: left;position: relative;list-style: none;}/* main level link */#menubar1 a {font: bold 12px Arial;color: #fff;text-decoration: none;display: block;padding: 8px 20px;margin: 0;-webkit-border-radius: 6px;-moz-border-radius: 6px;text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .3);}#menubar1 a:hover {background: #000;color: #000;}/* main level link hover */#menubar1 .current a, #menubar1 li:hover &gt; a {background: #EE82EE url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -40px;color: #404040;border-top: solid 1px #f8f8f8;-webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);-moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);text-shadow: 0 1px 0 rgba(255,255,255, 1);}/* dropdown */#menubar1 li:hover &gt; ul {display: block;}/* level 2 list */#menubar1 ul {font: normal 12px Arial;color:#000000;text-align:left;display: none;margin: 0;padding: 2px 2px 2px 2px;width: 185px;position: absolute;top: 35px;left: 0;background: #9EDEFA url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 0;border: solid 1px #b4b4b4;-webkit-border-radius: 10px;-mozborder-radius: 10px;border-radius: 10px;-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);}/*** menubar1 css tamat ***/
Petunjuk :

Warna background menu bar : #72587F
Warna button menu bar : #EE82EE
Warna background shout box : #9EDEFA
Button bila sentuh : #000000
Width : 185px
Font : Arial

P/s : Yang petunjuk tu, korang bebas untuk edit ikut suka hati korang okey! :)

lastly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML / Jaavascript


and korang copy code ni n pastekan kat dalam box HTML/Javascript



<!-- menubar1 mula --><ul id='menubar1'><li class='current'><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li><li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li><li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li></ul><!-- Menubar1 tamat -->

korang editlah dengan ayat korang sendiri

Kalau nak tambah menu bar lagi, copy code bawah ni



<li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li>
Okey, dah siap :)


kalau pening-pening tanye yana kat chatbox yana :)

masalah

akak Anis Diyana,
adik ader masalh ni
mcm mane nak tukar button menu yang akak buat tuto bar menu tuh?
asal keluar warne hitam?
adek tak reti lak kak
tolong ajarkan
:)

jom !

korang dah tahu kan yang aku masuk kawad kaki KRS?
so aku nak mintak seseorang untuk join kawad tuh jugak


abg mus , jom lah join sekali kawad kaki 
pleaseeee
abg kan top
ecehh


yana nak bagi tahu
kalau tak nak tahu pun tak per
yana jadi ketu platun KRS form 1
bukan form 2
so yana harap abg tak ckp yana poyo
:)

nothing =.='

i want double love but i want triple love
wadehel?
ayat mcm org nak kene menyepak
urghhh !
=.='

ketua platun krs? urghhh

ohhhh aku tak percaya yg aku jadi ketua platun krs hahahaha.. abg fahmi bukan ker ketua platun kp? haha lawan ottt hehehe :DD

update !

okay . setelah berkurun mencari template yang sesuai, akhirnya aku dapat jugak update ! terlepas penat aku setelah aku tengok template baru aku yang germs,cute dan sewaktu dengannya. yang aku pelik, abg selalu ckp aku kayu . tapi abg musleh selalu plak puji ke'germs'an bloggie aku . well . haha . dahdah . okay . sekarang aku just nak readers yang ader blog please follow me . then i follow you back . okay ? thanks yaw ! hehe . tersengeh plak dier . okay la . germsssss . 

sekian . =)

hey !

aku tak tahu la kenape perangai kau mcm ni ? aku tak kesah pasal tuh... tapi yang aku herannyer kenapa kau suke buat aku geram ngan kauu? hee . mcm perangai aku unn ader laa ... walapun perangai kau mcm tuh... aku still sygkan kau ... bertambah lagi ader laaa ... syggggg farhann ... aku harap our relationship takkan putus okay? i love farhannn ... my sygggg
muahhhh

tak sangkaaa

org yang baru aku kenal,
dah jadi kawan fb aku?
haha
tergelak doiii
baru jer tadi die mintak fb akuuu
rupe2nyer dah lame jadi kwn kat fb
haha
farhan farhan
kau niii
memang la
tadi buat aku baran
sekarang ni plak
buat aku tergelak plakk
hishhhh
:DD

nak ckp? ckp la

korang nak ckp aku giler?
bodoh?
aper jer la weyy
aku tak kesah korang nak ckp aku ape
tapi yg penting aku dah pandai menari lagu hoot-snsd dah !
puas?
n status aku takkan pernah berubah sebelum aku yg mengubah nyerrr

penolong keh?








whoahh
ader group baru
comel comel ^^
nak tahu siapa yang mewakili member snsd?
cari la sendiri
yang aku tahu jessica snsd diwakili lekaki yg pakai spect n pakai baju putih seluar hitam
hehe
hohoho
:)




taeyeon :(tie,seluar pendek warne putih,baju hitam,tinggi)


tiffany :(gemok,rambut perang,baju hitam,seluar pendek warne putih)


sunny :(ikat kain pink kat pinggang,baju lengan panjang warne putih,seluar panjang warne hitam)


yoona :(ikat kain pink kat kepala,baju hitam,seluar pendek warne putih)


seohyun :(tie,seluar pendek warne hitam,baju hitam)


yuri :(kain pink ikat kat kaki,baju putih,seluar pendek warne hitam)


jessica :(pakai spect,tie,seluar panjang hitam,baju putih)


sooyoung :gemok,pakai spect,baju hitam,seluar pendek warne putih)


hyohyeon :(tie ikat reben,seluar pendek warne putih,baju hitam)


so,tengok la siap yang mewakili korang (my readers) :)

Monday, January 31

buat video player menjadi mp3 player

okay tuto kali simple kot (hehe)
saya tak reti nak buat yg tak der border,
so ni je la yang saya mampu ajar...
:)


jom start beybeh !


firtsly, 
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


n the korang bukak youtube plak.
cari lagu yang korang nak masukkan dalam blog korang.
 lepas tuh, kat bawah video tuh kan ade tulis embed code,
dan korang copy code tuh tapi korang kene tick dkt (use old embed code) tau !


then, korang paste-kan kat dalam box HTML/Javascript code.


n the last,
korang kene tukar:


width:"660" kepada "200"  (colour merah)
height:"385" kepada "25"  (colour merah)
         and
fs kepada autoplay  (colour kuning)


contoh:


<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


jadi,




<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/bkL7Cpf-69E?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object>




then save !


siap?


selamat mencuba ! :)

kontest blog cun,lawo,kemas

okay
ni first time aku masuk kontest


aku harap aku menang la (hehe)




kalau nak syarat-syarat die tekan sini


aku tag 4 org kawan:




  diana khadijah


 abg musleh


 maisarah


 zahirah ibrahim




sekian .

letak pesanan dibawah setiap post

Hahh, berminat nak mencuba tak? Jom ikut tuto ni!

1. Dashbord-->Design-->Edit HTML--> Tick Expand widget
2. Cari code bawah ini dengan menggunakan ctrl F


<data:post.body/>

3. Kemudian, korang copy code bawah ini dan paste di bawah code kat step dua tu tadi.



<hr/><center><b>AYAT KORANG</b></center><hr/>




selamat mencuba yeah !!! 


cara nak letak background dlm blog anda !

aduhh. boringboringboring mase cuti tak tahu nak buat ape.
so yana buat tuto untuk korang.
tadi baru ader sorang budak tanye kat fb "diana,mcm mane nak tukar background kat dlm blog?"
dari cik fatin sanusi


so sekarang aku nak buat tuto yg cik fatin sanusi tanye tadi


background boleh dipastekan dkt dua tempat
1-> kat edit HTML
2-> HTML/Javascript (dkt page elements (gadget))


so aku kene buat dua tuto la nih?
oh it's okay
alang2 tgh boring


jom start !


        PASTE CODE KAT EDIT HTML


firstly,
korang kene cari background comel2 kat mane yg korang suke.
aku recommend-kan korang cari background daripada salah satu link yg aku bagi ni


1. snazzyspace
2. myspacemaster


secondly,
korang dari dashboard -> design -> edit HTML
korang copy code background tuh n paste-kan kat dalam box yg besar tuh.(hehe)


previewla dulu.
kalau okay,save !


 HTML/Javascript (dkt page elements (gadget))


firstly,
korang cari la background yang cantek2 kat mane yang korang suke.
aku recommend-kan korang cari lah background yg korang suke daripada salah satu url yg aku kasi nih. :)


1. hot bliggity blog
2. the cutest blog on the block


secondly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy code background yang korang pilih dan paste-kan kat dalam box yg disediakan..


sebelum save, preview la dulu.
kalau okay, save terus !


selamat mencuba ! :)

Sunday, January 30

haiyooo !!!

urghhhh !


abg mus lah nihhh
ckp blog adik cantik 


terus tiga orang mintak tolong buatkan blog la edit blog la


penatt


tapi tak per
adik baik (muka menggoda)

disable right click with note

tuto last for hari ni


jom start!


korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy code bawah n n then korang paste-kan plak kat dlm box HTML




<script language=JavaScript>          <!--//edit by unwantedvar message="Masukkan Mesej Anda Disini";//////////////////////////////////function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>




then,siap !

selamat mencuba !

letak link warne warni dalam blog

okay okay
korang nak buat link warne warni kan?


ikut tuto ni


firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then copy plak code ni n paste-kan kat dlm box HTML




<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/rainbowlink.js" type="text/javascript"></script>




then siap !

letak salji dlm blog

okay.
kali ni tuto pasal korang nak buat salji ader dlm blog korang.


jom mulakan !
let's start bebeyh !


korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript


then korang copy salah satu daripada code bawah ni n pastekan kat dlm box HTML tau !


untuk salji warne hitam


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>


untuk salji warne putih


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>


then save !

nak jadikan cursor anda berkilauan (sparkle)

okay.
hari ni hari kedua aku buat blog.

so hari ni aku buat tuto yg simple jer kot

okay 
jom mulakan

firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML/Javascript

n then korang copy n paste-kan code ni kat dlm box yg disediakan

<script src="URL JS" type="text/javascript"></script>

then,
korang copy plak URL JS untuk warne yg korang suka


Biru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js
Hitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.js
hijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.js
Ungu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.js
Putih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.js
Pink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.js
Kuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.js
Hijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.js

korang dah copy salah satu dari code atas ni,
korang paste-kan kat  bahagian yang dier tulis URL JS .

lepastuh save !

selamat mencuba

cara hidekan chatbox anda !

okay.


aku dah boleh buat bende ni
so aku nak ajar korang plak okay?
abg mus , adek ajarkan tau..






firstly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTMl/Javascript 


secondly,
korang copy code bawah ni the paste kat dalam box yg disediakan




<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url( URL GAMBAR ) no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
CODE CBOX/ SHOUTMIX ANDA DISINI<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


  • saiz tuh ikutlah nak berapa pun . pastikan sesuailah dengansaiz gambar korang .
p/s : aku sarankan saiz gambar korang tuh height : 267px width :  
             200px . kalau tak nak ikut, tak per. :)


korang boleh pilih url gambar simple kat bawah ni.
kalau nak buat gambar cartoon ker gambar kau ker..
edit n ambik direct link kat photobucket


simple url gambar





http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_red.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_brown.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_darkyellow.png
 

http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_green.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_blue.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_purple.png
 
http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_pink.png
 n the last,  Lepas dah puas hati , sila lah tekan save !

tutorial menu bar

okay.
tuto kali ni tuto pasal nak buat menu bar
kadang-kadang aku jadi biul gak kalau nak buat bende alah ni


okay jom mulakan
ni tuto menu bar
kalau korang hias cantek2 mesti hot blog korang !




firstly,
korang dari dashboard -> design -> edit HTML 
korang cari code ni 
guna Ctrl F ya !
]]></b:skin> 


lepas tuh copy plak code bawah ni n paste-kan kat atas  
]]></b:skin> 






/*** menubar1 css mula ***/
#menubar1 {margin: 0;height:33px;padding: 3px 6px 2px;background: #72587F url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -110px;line-height: 100%;border-radius: 0em;-webkit-border-radius: 0em;-moz-border-radius: 4px;-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);}#menubar1 li {margin: 0 5px;padding: 0 0 8px;float: left;position: relative;list-style: none;}/* main level link */#menubar1 a {font: bold 12px Arial;color: #fff;text-decoration: none;display: block;padding: 8px 20px;margin: 0;-webkit-border-radius: 6px;-moz-border-radius: 6px;text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .3);}#menubar1 a:hover {background: #000;color: #000;}/* main level link hover */#menubar1 .current a, #menubar1 li:hover &gt; a {background: #EE82EE url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -40px;color: #404040;border-top: solid 1px #f8f8f8;-webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);-moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);text-shadow: 0 1px 0 rgba(255,255,255, 1);}/* dropdown */#menubar1 li:hover &gt; ul {display: block;}/* level 2 list */#menubar1 ul {font: normal 12px Arial;color:#000000;text-align:left;display: none;margin: 0;padding: 2px 2px 2px 2px;width: 185px;position: absolute;top: 35px;left: 0;background: #9EDEFA url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 0;border: solid 1px #b4b4b4;-webkit-border-radius: 10px;-mozborder-radius: 10px;border-radius: 10px;-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);}/*** menubar1 css tamat ***/
Petunjuk :

Warna background menu bar : #72587F
Warna button menu bar : #EE82EE
Warna background shout box : #9EDEFA
Button bila sentuh : #000000
Width : 185px
Font : Arial

P/s : Yang petunjuk tu, korang bebas untuk edit ikut suka hati korang okey! :)

lastly,
korang dari dashboard -> design -> page elements -> add gadget + HTML / Jaavascript


and korang copy code ni n pastekan kat dalam box HTML/Javascript



<!-- menubar1 mula --><ul id='menubar1'><li class='current'><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li><li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li><li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li></ul><!-- Menubar1 tamat -->

korang editlah dengan ayat korang sendiri

Kalau nak tambah menu bar lagi, copy code bawah ni



<li><a href='URL ANDA'>AYAT ANDA</a></li>
Okey, dah siap :)


kalau pening-pening tanye yana kat chatbox yana :)

Friday, January 28

masalah

akak Anis Diyana,
adik ader masalh ni
mcm mane nak tukar button menu yang akak buat tuto bar menu tuh?
asal keluar warne hitam?
adek tak reti lak kak
tolong ajarkan
:)

Wednesday, January 26

jom !

korang dah tahu kan yang aku masuk kawad kaki KRS?
so aku nak mintak seseorang untuk join kawad tuh jugak


abg mus , jom lah join sekali kawad kaki 
pleaseeee
abg kan top
ecehh


yana nak bagi tahu
kalau tak nak tahu pun tak per
yana jadi ketu platun KRS form 1
bukan form 2
so yana harap abg tak ckp yana poyo
:)

Sunday, January 23

nothing =.='

i want double love but i want triple love
wadehel?
ayat mcm org nak kene menyepak
urghhh !
=.='

Saturday, January 22

ketua platun krs? urghhh

ohhhh aku tak percaya yg aku jadi ketua platun krs hahahaha.. abg fahmi bukan ker ketua platun kp? haha lawan ottt hehehe :DD

Thursday, January 20

update !

okay . setelah berkurun mencari template yang sesuai, akhirnya aku dapat jugak update ! terlepas penat aku setelah aku tengok template baru aku yang germs,cute dan sewaktu dengannya. yang aku pelik, abg selalu ckp aku kayu . tapi abg musleh selalu plak puji ke'germs'an bloggie aku . well . haha . dahdah . okay . sekarang aku just nak readers yang ader blog please follow me . then i follow you back . okay ? thanks yaw ! hehe . tersengeh plak dier . okay la . germsssss . 

sekian . =)

Friday, January 14

hey !

aku tak tahu la kenape perangai kau mcm ni ? aku tak kesah pasal tuh... tapi yang aku herannyer kenapa kau suke buat aku geram ngan kauu? hee . mcm perangai aku unn ader laa ... walapun perangai kau mcm tuh... aku still sygkan kau ... bertambah lagi ader laaa ... syggggg farhann ... aku harap our relationship takkan putus okay? i love farhannn ... my sygggg
muahhhh

Monday, January 10

tak sangkaaa

org yang baru aku kenal,
dah jadi kawan fb aku?
haha
tergelak doiii
baru jer tadi die mintak fb akuuu
rupe2nyer dah lame jadi kwn kat fb
haha
farhan farhan
kau niii
memang la
tadi buat aku baran
sekarang ni plak
buat aku tergelak plakk
hishhhh
:DD

Saturday, January 8

nak ckp? ckp la

korang nak ckp aku giler?
bodoh?
aper jer la weyy
aku tak kesah korang nak ckp aku ape
tapi yg penting aku dah pandai menari lagu hoot-snsd dah !
puas?
n status aku takkan pernah berubah sebelum aku yg mengubah nyerrr

Tuesday, January 4

Saturday, January 1







whoahh
ader group baru
comel comel ^^
nak tahu siapa yang mewakili member snsd?
cari la sendiri
yang aku tahu jessica snsd diwakili lekaki yg pakai spect n pakai baju putih seluar hitam
hehe
hohoho
:)




taeyeon :(tie,seluar pendek warne putih,baju hitam,tinggi)


tiffany :(gemok,rambut perang,baju hitam,seluar pendek warne putih)


sunny :(ikat kain pink kat pinggang,baju lengan panjang warne putih,seluar panjang warne hitam)


yoona :(ikat kain pink kat kepala,baju hitam,seluar pendek warne putih)


seohyun :(tie,seluar pendek warne hitam,baju hitam)


yuri :(kain pink ikat kat kaki,baju putih,seluar pendek warne hitam)


jessica :(pakai spect,tie,seluar panjang hitam,baju putih)


sooyoung :gemok,pakai spect,baju hitam,seluar pendek warne putih)


hyohyeon :(tie ikat reben,seluar pendek warne putih,baju hitam)


so,tengok la siap yang mewakili korang (my readers) :)